18 Ekim 2007 Perşembe

İlk Epilasyon

İlk Epilasyon
Epilasyon amacıyla ilk kullanılan lazerler Ruby lazerlerdir. Dalga boyunun kısa olması nedeniyle lazer ışınının çoğu kıl köklerine ulaşamaması ve büyük bir kısmının derideki melanin tarafından emilmesi nedeniyle epilasyonda başarılı olamamıştır. Daha sonra daha uzun dalga boyuna sahip(755nm) alexandrite lazerler ortaya çıkmıştır. Bu lazerler epilasyon için üretilmiş hızlı ve ağrısız olarak son derece başarılı lazerler olarak yaygın olarak kullanılmaktadır ancak dalga boyunun derideki melanin tarafından yüksek oranda tutulumu nedeniyle koyu tenli kişilerde, ince ve açık renkli tüylerde başarı oranı düşüktür. Kliniğimizde Bu alanda üretilmiş en başarılı lazerlerden olan hava soğutmalı Alexandrite Apogee 5500 lazer mevcuttur.
Bir sonraki adımda geliştirilen lazer diode(810nm) lazerlerdir. Bu dalga boyu kıl kökündeki melanin tarafından en iyi tutulmaktadır ve ışın biraz daha derine ulaşabildiğinden etkisi bir önceki lazerlere göre daha başarılıdır. Ancak hala yüksek deri melanini tutulumu nedeniyle koyu tenli kişilerde çok başarılı olamamaktadır. Yine dalga boyunun kısalığı 2mm den derindeki köklere etkisini sınırlamaktadır. Alexandrite ve Diode lazerler 2mm den daha derindeki kıl köklerine enerjiyi ulaştırabilmek için kılın kendisini ısı iletkeni olarak kullanırlar. Bu yolla daha derindeki kökler de etkilenir. Ancak çok derin köklerde köke ulaşabilen enerji kökün germinatif(doğurucu) tabakasını yok etmeye çoğu zaman yeterli değildir. Bu nedenle uygulama sonrası etkilenen kıl dökülür ancak bir süre sonra yeniden çıkma şansı yüksektir. Epilasyon amaçlı en son geliştirilen lazerler Long pulse Nd-YAG (1064nm)lazerlerdir. Dalga boyu uzun olduğu için lazer ışını en derin kıl köküne(4 mm) bile ulaşabilmektedir. Ulaşan enerji kılın germinatif tabakasını yok edebilecek düzeydedir. Işının derideki melanin tarafından tutulumu da çok az olduğundan bronzlaşmış ve hatta siyah tende bile başarılı olmaktadır.
Nd-Yag lazerler, dalga boyunun en derin köklere bile ulaşabilirliği ve düşük deri melanin tutulumu nedeniyle her mevsim bronz-koyu tenlerde güvenle ve etkili kullanılabilirliği yüzünden kalıcı epilasyonda en başarılı lazerlerdir.Kliniğimizde kullandığımız lazer \'\'Sciton Profile Nd-Yag lazer\'\'dir. Non-Sequential (Sırasız ) bilgisayar kontrollu atış sistemi, ile uygulayıcısının cildi yakma riskini ortadan kaldırmıştır. Hiçbir atış ne üst üste ne de yan yana gelmemekte ve 9cm\'2 alanda hiçbir nokta atlanmamaktadır.I- VI ,Cilt tipleri ve bronz tenlerde dahil olmak üzere 4 mevsim kesintisiz kullanılabilen ve tüm kıl renklerinde ve tiplerinde lazer epilasyon yapma yeteneğindeki dunyadaki tek lazer sistemidir.
Foto EpilasyonEpilasyon amacıyla yaygın olarak kullanılan bir diğer cihaz tipi IPL(intense-pulsed-light) cihazlarıdır. Bu cihazlar tek bir dalga boyunda ışından ziyade ışığın filtrelenmesi ile belli bir dalga boyu aralığında (600-950nm gibi) ışınlar üretirler. Işın huzmeleri lazerlerdeki gibi birbirine paralel (koherent) değil düzensiz(non-koherent) dir.
Bu aralıktaki dalga boylarının yüksek deri melanini emilimi nedeniyle koyu tenli kişilerde başarı oranı düşük ve risklidir. Açık tenli kişilerde ve özellikle ayva tüylerinde başarı oranı yüksektir. Son zamanlarda geliştirilen radyofrekans ile kombine (ELOS= elektro optik sinerji) cihazlar daha çok başarıyı garantilemektedir. Ancak dalga boyunun uzunluğu daha ağrılı olmasını da sağladığından Nd-YAG lazerler çoğu epilasyon müşterisine alexandrite ve diode lazerler kadar kolay katlanılabilir gelmemiştir. Bu nedenle Kliniğimize ağrısız epilasyon konusunda da en başarılı Nd-YAG lazeri seçtik.

Hiç yorum yok:

 
sohbet oyun