18 Ekim 2007 Perşembe

Laserle Damar Tedavileri

Laserle Damar Tedavileri

Spider venler deri yüzeyinde kırmızı veya koyu mavi renkle görülen yüzeyel damar genişlemeleridir. En sık bacaklarda görülür. Bunun yanında yüz karın v.b. değişik bölgelerde de bulunabilirler
Damarlar tek tek kıl gibi bulunabileceği gibi birleşerek bir örümceği andıran görüntüler verebilir. Küçük bir alanı kaplaması halinde çok belirgin görülmeyebilir. Fakat geniş alanları kapladığı taktirde ciddi figür sorunları doğurabilir.
Hastalar iğnelenme, yanma gibi ağrı şikayetinden bahsederler. Bu tür yakınmalar daha çok geniş mavi damarlanmalarda görülür.
Spider venler lazer ve skleroterapi gibi yöntemlerle yok edilmektedir. Damarlar bu yöntemlerle % 80-90 oranında yok edilir. Kalanlar ise genelde çok daha ince bir hal alır.
Spider venlerin ana etkeni tam olarak bilinmemektedir. Ailevi yatkınlık en önemli etkendir. Yakınma kadın ve erkeklerde görülmektedir. Fakat en sık kadınlarda görülür. Kadınlarda daha sık oluşması hormonal etkenleri ön plana çıkarmaktadır. Blue çağı, doğum kontrol haplarının kullanımı, hamilelik veya hormon replasman tedavileri sorunun artmasına neden olmaktadır. Dar kıyafet giyimi sorunu artırıcı bir etkendir. Fakat hepsinden daha önemli etken genetik yatkınlık olarak gösterilmektedir.
Yüzde oluşan spider venlerde ana etkenin güneş ışığı olduğu kabul edilmektedir.
Lazerler 20 yıldan fazla süredir damar tedavisinde güvenle kullanılmaktadır. Lazer de kullanılan ışık dalga boyu damar içinde bulunan kandaki hemoglobin isimli madde tarafından emilir ve açığa çıkan ısı etkisi ile damar büzüştürülür. İşlem anında damar büzüşmesi hemen görülür. İşlem sırasında deri sürekli soğutularak açığa çıkan damar içindeki ısının çevre dokuları etkilemesi engellenir. Soğuk uygulama aynı zamanda işlem sırasında oluşabilen ağrıyı azaltmak için de önemlidir.
Lazer ile tedavi edilen damarlarda işlem sonrası kızarıklık ve damarda belirginleşme görülür. Bu şişlik 2-3 gün içinde kaybolur. Damardaki belirginleşme ise 2-3 hafta kadar sürer. Kademeli olarak kaybolur. Bu dönemde mümkünse varis çorabı kullanılması ve yatıştırıcı krem kullanımı önerilir. Güneşten korunma esastır. Tedaviden sonra net bir ay güneşten korunma istenir.
Tedavi damarlanmanın düzeyine göre 1-3 seans arası sürebilir. Seans aralıkları 4-6 haftadır.
Lazer sağlıklı her bireye uygulanabilir. Fakat kan pıhtılaşma sorunu olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tromboemboli geçirme öyküsü olanlar, antifosfolipid sendromu olanlar, kullanılan lazer ışığı dalga boyuna duyarlılığı olanlar ve ışık duyarlılığına neden olabilen ilaç alanlar tedaviye alınmazlar. Aspirin kullanımı 2 hafta önce kesilmeli, güneşle temas veya solaryumdan 2 hafta önce vazgeçilmelidir.

Hiç yorum yok:

 
sohbet oyun